Wat is Akabe?

Onze scoutsgroep, Akabe Hasselt, is net dat tikkeltje anders. Het is een scoutsgroep waar zowel VALIDE als ANDERS-VALIDE kinderen en jongeren welkom zijn. En dat reeds zo’n 50 jaar lang. In die zin is Akabe Hasselt een echte pionier op het gebied van inclusieve jeugdwerking.

Om de twee weken, op zaterdagnamiddag, organiseren wij allerhande activiteiten opdat de kinderen op een speelse manier met elkaar leren omgaan. Wij richten ons op jongeren van 6 tot 25 jaar.

Onze groep is daartoe verdeeld in vier takken:
– Kapoenen (6-9),
– Welpen (9-12),
– Middengroep (12-15), 
– Jin (vanaf 15).


Valide leden kunnen op hun 18de in de leiding komen. Jongeren met een beperking blijven welkom in onze oudste groep tot 25 jaar.
Deze manier van werken is zo’n 50 jaar geleden ontstaan toen enkele vrijwilligers met een ’traditionele’ Akabe-werking begonnen in Hasselt. Broers, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes kwamen na een tijdje ook mee. Zo evolueerde men naar een gemengde werking waarin integratie centraal stond.


Wat doen we?

Onze scoutsgroep werkt identiek hetzelfde als een traditionele jeugdbeweging. We doen dezelfde spelen, beleven evenveel avontuur en spanning en vragen daarvoor evenveel inzet. Het enige verschil is dat wij het doen op ons tempo, op onze manier. En dat is: WIJ DOEN ALLES SAMEN !!! Bosspel, stadsspel, lange uitputtende tochten, paracommandoparcours, zeepkistenrace, zwemmen, vlottentocht, verwenactiviteit, zweten in onze zelfgemaakte sauna, …

Daarnaast gaan we ook twee keer per jaar op weekend en één keer op kamp. De oudste tak mag zelfs om de drie jaar proeven van het buitenland. Zo maakten we ondermeer Spanje, Kroatië, Engeland, Hongarije en Frankrijk al onveilig.

Ieder jaar organiseren we ook een spaghetti-avond. Dit enerzijds om onze kas wat te spekken en anderzijds is dit een manier om de ouders, familie en vrienden te leren kennen.


Onze leden

In onze scoutsgroep is iedereen welkom, zowel validen als anders-validen. Wij sluiten niemand uit omwille van de aard van hun beperking. Het gevolg van onze groepsindeling is dat in onze oudste groep, de jin, de anders-valide 70% van de tak vertegenwoordigen. Dit leidt tot heel wat inspanningen qua verzorging en verantwoordelijkheid. Toch is het niet de bedoeling dat de leiding in deze oudste groep alle taken op zich neemt. Van alle leden wordt er wel verwacht dat zij hun steentje in de mate van het mogelijke bijdragen. Op die manier doet iedereen in onze werking een belangrijke ervaring qua inzet en verantwoordelijkheid op.


De leiding

Onze leidingsploeg bestaat uit 9 vrijwillige jongeren boven de 18 jaar, met en zonder een specifieke opleiding gericht op personen met een beperking. Binnen onze leidingsploeg worden extra taken en verantwoordelijkheden toegekend. De groepsleiding tracht de werking in goede banen te leiden. Deze personen onderhouden ook de contacten met andere scoutsgroepen via de districtsraad.


Voor het materiaal wordt een verantwoordelijke aangesteld, daarnaast zijn er nog de financieel verantwoordelijke, de subsidieverantwoordelijke en de vier takverantwoordelijken.

Interesse om leiding te worden? Check dan zeker de info via deze link! Leiding worden


Uniform

Wij dragen geen traditioneel scoutsuniform, maar we hebben onze eigen T-shirts, truien en dassen. De groene truien zijn voor de leden en de rode voor de leiding.


VZW Moet kunnen

Voor het beheer en onderhoud van onze lokalen is er een VZW opgericht. In deze “VZW Moet Kunnen” is vooral de oud-leiding goed vertegenwoordigd.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.